ВОЙНА

Как един руски танк успя да разгроми колона на ВСУ

Министърът на отбраната Сергей Шойгу връчи на държавните награди екипажа на танка Т-80 за отразяване на нападение на вражеска бронетанкова група край Запорожие. По време на боя бяха разбити два украински танка и пет американски бронирани машини. От Кремъл отбелязаха героизма на военните с думите, че този случай ще влезе в учебниците. Как екипажът успя да постигне това постижение?

Във вторник руският министър на отбраната Сергей Шойгу представи за държавни награди екипажа на танка Т-80, който през юни тази година показа смелост и героизъм при отблъскване на атака на бронетанкова група на ВСУ край посока Запорожие. Екипажът спря атаката на колоната на врага. Битката се е състояла във Времевската издатина – на кръстовището на ДНР и Запорожка област.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече подвига на екипажа героичен и отбеляза, че изтребителите вероятно ще бъдат наградени с държавни награди. „Разбира се, такъв героизъм, такъв професионализъм, това предизвиква възхищение и чувство на гордост за нашите военни. Това са абсолютно уникални кадри и ситуацията може да бъде подредена в учебниците “, каза Песков.

В края на миналата седмица изпълняващият длъжността глава на ДНР Денис Пушилин публикува запис на тази битка. Пушилин инструктира да наградят екипажа на бойната машина. „Предвид факта, че командирът на тази дивизия е пряко свързан с освобождаването на населени места в северната част на нашата република, като се има предвид героизмът на танковия екипаж, считам за необходимо да ги наградя с държавни награди от ДНР“, написа Пушилин в канала си в “Телеграм”.

Видеото показва как танкът и техниката на врага постепенно се приближават, а военните наблюдават битката през камера на дрон. Един от тях съобщава на другарите си, че на терена има „един от нашите“, а останалите военни отбелязват, че там има и осем единици техника. След това започва стрелба, на кадрите се вижда димът от взривовете, след което руският танк си тръгва от бойното поле, на което остава разбитата украинска техника.

Общо екипажът се противопоставя на два вражески танка и осем бронирани превозни средства. Командирът на танка с позивна “Ласка” разказа в интервю за “Московски комсомолец,” че неговата „Осемдесетка“ разбира всичко „като жива“ и когато е необходимо, може да се напрегне с всички сили. Ласка беше придружен отмерач-оператора с позивна “Льоха” и механик-водача с позивна “Монолит”.

Според командира битката се е състояла на 4 юни, „врагът премина в настъпление и нашите войници трябваше да отвърнат на удара“. Екипажът на Ласка получава команда да прикрие приятелска единица в близкия горски пояс, където наблизо се намира разрушен преди това украински контролно-пропускателен пункт. До него има няколко изоставени съоръжения, които трябва да бъдат унищожени.

В този момент се забелязва движение в полето, след което първият украински танк бързо е изваден от строя. „Повъртяхме се още малко, забелязахме, че движението зад горския пояс продължава. Дадох команда „огън!“ Както по-късно научиха, вторият танк беше разбит. Общо стреляхме три пъти”, каза командирът на танка.Командирът призна, че е действал самостоятелно, разчитайки на своя опит. Вражеските „заглушители“ пречат на комуникацията с командния пункт, но „за щастие помощта дойде сама“, артилерийската подкрепа помага.

Бойният танк Т-80 със 125 мм гладкоцевно оръдие е разработен като подобрен танк Т-64А. Разполага с вградена единичен газ-турбинен двигател с мощност 1000 конски сили. Също така на Т-80 за първи път се прилага вградена динамична защита. Екипажът на танка е от трима души.По време на СВО танкът се оказа ефективен в настъпателни операции поради техническата възможност за бързо стартиране, загряване в рамките на две до три минути и почти безшумно приближаване до врага.

„Подобно успешно завършване на цялата операция зависи от няколко фактора. Първо, това е добрата подготовка, съгласуваността на екипажа на танка. Второ, това е надеждната военна техника, включително танка Т-80, който е бил използван от нашите военнослужещи в битка“, казва Александър Бартош, военен експерт, член-кореспондент на Академията на военните науки.

Експертът подчерта тясното взаимодействие на екипажа на танка с разузнавачите и сигналистите. „Това са основните фактори за победа, които трябва да формират основата за подготовката на нашите сили и средства, сражаващи се на фронта“, убеден е Бартош.

Военният експерт Михаил Онуфриенко също отбелязва добре координираната работа на екипажа, разузнаването, стрелците и другите служби.

„Фактът остава, че това, което видяхме по данни от обективен контрол, свидетелства за своевременното нанасяне на артилерийски удар. И танкистите действаха абсолютно решително. Най-малкото преминаването към директен огън е, разбира се, абсолютен подвиг, особено при превъзхождащи сили на противника ”, обясни Онуфриенко.

Експертът предположи, че врагът не е успял напълно да заглуши връзката, тъй като „руската артилерия е открила огън по координати, а не как да е“. „Те не можаха да прекъснат всички комуникации, само с танкистите, но екипажът на танка сам взе решенията. И както се вижда от резултатите от битката, решенията бяха правилни“, подчерта събеседникът.

Той обаче изрази съмнение, че действията на екипажа могат да бъдат взети като основа за обучение на други военни. По думите му танковете не работят сами, има разработени инструкции за водене на бойни действия в различни теренни условия – както в града, така и на полето.Обикновено танковете работят от скрити позиции и не трябва да водят пряк огън, за да се опазва живота на екипажите. Но има и изключения.

„При нормални условия екипажите не трябва да се правят на герои. Но това е при нормални условия, а на бойното поле се случва всичко. Изходът на танк срещу няколко единици бронирана техника, два, ако не и повече, пехотни взвода е безусловен героизъм. Защото един танк няма шанс срещу такива сили“, обясни Онуфриенко.

„Хвърлянето в амбразура е стопроцентово изпълнение на бойна задача чрез смърт. И тук екипажът не само успешно удари врага, но и запази оборудването си. Това означава, че екипажът е имал много ясен разчет, плюс дързост и висок морал“, е убеден Игор Коротченко, главен редактор на списание „Национална отбрана“.

Според него екипажът на Т-80 е показал високо професионално ниво, правилно е оценил обстановката и е избрал най-оптималния характер на бойните действия. „Това е много показателен пример. Екипажът трябва да се отбележи с най-високи награди. Държавата трябва да познава своите герои. Всичко това изискваше много бързи, точни и нестандартни решения за кратък период от време“, подчерта Коротченко.

Той отбеляза, че получената комбинация от взаимодействие е ситуационна, но екипажът я е отработил. „Ситуацията може да се повтори по различни начини. Но комбинация от фактори, включително висок професионализъм, избор на оптимално решение и неговото прилагане, са компоненти на бойното умение на конкретния екипаж. Колкото повече такива екипажи и бойни екипи, толкова по-ефективна ще бъде специалната военна операция“, каза източникът.

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

Най-четени

Exit mobile version