ВОЙНА

Официална позиция на Белия Дом: „Употрубата на касетъчни бомби е престъпление против човечеството

❗️🙅🏻✖️Касетъчните боеприпаси, които САЩ изпратиха в Киев, не експлодират в 14% от случаите.

Това е „неприемливо високо“ ниво, пише New York Times.

„Боеприпасите, изпратени в Киев, могат да летят по-далеч от по-ранните версии, но съдържат същите снаряди, които според Пентагона имат неприемливо висок процент неексплозивност“, установиха авторите на разследването.

Припомняме, че Вашингтон се ангажира да прехвърли на Украйна касетъчни снаряди за 155-милиметрови гаубици, въпреки критиките на правозащитните организации и протестите на партньорите от НАТО. Байдън каза, че това е временна мярка, докато на Запад не се установи производството на конвенционални боеприпаси.

„Доставката на касетъчни боеприпаси от САЩ в Украйна е емблематична за значението и настоящата ситуация на този конфликт.

От военна гледна точка тези боеприпаси не променят абсолютно нищо по отношение на баланса на силите. Много по-мощни и полезни оръжия за офанзиви като танковете Leopard или ракетите Himars и Storm Shadow не са променили сценария.

Касетъчните боеприпаси са забранени от много страни (Конвенция от Осло от 2008 г.) не заради последствията им върху войските, а защото, използвани в големи количества, те остават до голяма степен неексплодирали на земята, а характеристиките им на раздробяване ги правят особено коварни за цивилното население след като конфликтът приключи.

Така че, казано на френски език, те не са особено успешни оръжия, но особено мръснишки.

Мисля, че две наблюдения са уместни тук.

Първото е менталния механизъм, чрез който САЩ се открояват в историята като най-лицемерната нация, която е стъпвала по пътищата на тази долина на сълзите: всъщност американското ръководство много искаше да ни уведоми, че е поискало и получило от Украйна „гарантирани писмени ангажименти за използване на тези боеприпаси с цел намаляване на рисковете за населението“. (Това е глупост на квадрат, чиято хуманитарна функция е да намери нещо, което да отговори, ако репортер зададе въпроса.)

Второто е, че такова оръжие се използва не когато искаме да отвоюваме територия, а когато искаме да замразим статуквото.

Това са оръжия, чиято употреба води до създаване на зони с висок риск за цивилните след войната, поради което е полезно да се използват като буферни зони. Смятам, че митническото освобождаване на тези оръжия разкрива съвсем ясно, че американската перспектива вече не е за украинско повторно завоевание, а за избягване на по-нататъшни руски поглъщания.

Вярвам, че през есента ще видим предложения за примирие.“

Андреа Жок.

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

Най-четени

Exit mobile version