ВОЙНА

Щатите курс към „Звездни войни“

През март 1983 г. Роналд Рейгън даде начало на програма в отбраната под името „Звездни войни“. Тя включва в себе си създаването на космически въоръжения, когато могат да прехващат ракети и бойни блокове.

И до ден днешен на американците не им дава покой мисълта за надпреварата във въоръженията в космоса, където те искат да са първи. Според представителите на сената, въоръжението в околоземна орбита трябва да се разположи „каквото и да става“.

Въпросният проект ще струва 716 милиарда долара – тази сума е колкото Щатите харчат за военния си бюджет по принцип. Ако Тръмп подпише този документ, програмата ще започне да бъде прилагана.

САЩ създават датчици, които ще следят някои страни като Иран и КНДР. Също така в космоса ще бъде разположено оръжие, което при нужда ще сваля балистични ракети.

Русия съвместно с други страни по света е против тази инициатива на САЩ, защото тя дестабилизира международната сигурност.

При това руското въоръжение като цяло е по-ефективно и иновативно от американското и това се признава дори и от военните аналитици от Щатите, а също и от други чуждестранни специалисти.

Така, изхождайки от статия в австрийското издание Contra Magazin, най-новите системи на руските въоръжения предизвикват „голямо притеснение“ у американските военни.

Например бойната част на крилатата ракета „Буревестник“ има неограничен обхват и непредсказуема траектория на полета. Тя е неуязвима за всички налични съвременни ПРО и ПВО.

Тоест Русия, която винаги призовава към мир и сътрудничество, харчи за въоръжение в пъти по-малко средства, но за защитата си създава иновационна техника, която превъзхожда чуждестранните образци.

Това не дава покой на американската страна, която отделя хиляди милиарди долари, за да заеме челна позиция в сферата на въоръжението, при това дори в космоса. Вместо сътрудничество и изграждане на мир по целия свят Щатите водят разрушителна политика, която се осъжда от целия свят.

Най-четени

Exit mobile version