ВОЙНА

Войните няма да спрат никога

На много хора в света е ясно като Божи ден, че борбата на Запада с Русия няма да се прекрати никога. Поне до тогава, докато те се управляват от различни хора. Неотдавна вече писах, че ако аз бях Държавния департамент, еднакво бих спонсорирал най-радикалните привърженици и на капитализма, и на социализма. Според мен тази линия на противопоставяне потенциално може да има най-голям брой привърженици на противопоставянето.

Тук задачата на западните политически технолози е най-голямо дискредитиране на едното и на другото в очите на противниците им.

Но този спор е далеч не единствената линия за разцепване на обществото. Във всички останали случаи може да се постъпва по същия начин: максимално да се дискредитират всякакви идеи, имащи някакъв значителен брой привърженици.

Като пример всеки от нас може да си спомни, например количеството недоволни от религията и свещенослужителите. Религията противостои на жаждата за забогатяване, на безкрайното потребление и на разрушаването на морала. Карен Шахназаров веднъж изказа мисълта, че капитализма достигна тази точка на деградацията си, в която моралът ограничава печалбите му. Съответно, за по-нататъшния ръст на печалбите моралните рамки трябва да бъдат унищожени. Има достатъчно примери, които демонстрират това.

По същия начин се дискредитират и много други аспекти на социалния и политическия живот. Отначало темата се актуализира, после негативната актуализация се поддържа дотолкова, доколкото в обществото се запазват значимо количество недоволни. Подробно за изкуствените информационни вълни от началото на века за военнослужещите, полицаите и чиновниците навремето разказваше Игор Ашманов.

Всичко това се отнася до метода на „черния пиар“, но има и обратен метод, който използват в целия свят (макар и по-малко). Всеки разумен политик няма да представя конкурента си като глупак, той просто ще демонстрира своето превъзходство. Това е много по-сложно, но разумният човек постъпва именно така.

Западът, разбира се с голям ентусиазъм излива мръсотия върху съперниците си, но не си струва да ги смятаме за абсолютни идиоти, даже ако такива при тях има много. И там има умни хора, иначе ние с вас никога не бихме чули думата „Холивуд“, нито един американец не би знаел какво значи „пособие по безработица“ и целия свят не би се смял над американската изключителност.

Рекламата на „сияещия град на хълма“ е насочена не само към малка групичка предатели и отцепници, тя е построена така, че да обхване колкото може повече хора, без значение привърженици на какви идеи са те. Затова Америка понякога просто е принудена да заимства идеи, които владеят умовете. Ние лесно можем да намерим примери за това, какво „копипейстна“ Западът от СССР. Търсещият читател може да намери теченията на Исляма, коригирани от политическите технолози като капитализъм.

За борбата с всички идеи, противостоящи на западния начин на живот ще се използва дискредитиране и заимстване на най-доброто, или (ако заимстването е невъзможно) само дискредитиране, но максимално възможното.

Тук споменах само две линии на разцепване на обществото, но те са много повече и по-силното противопоставяне по тях ще видим в бъдеще.

Ние можем да измисляме нови начини за противопоставяне на идеите, разлагащи обществото и разрушаващи държавата, но онези, които ни считат за врагове, ще търсят нови начини за нашето унищожаване. Войните никога няма да бъдат прекратени.

В историята постоянно има примери, когато някоя държава е ставала силна и е изглеждало, че нищо не я заплашва, но се развивали технологиите, сменяли се управляващите и империите се превръщали в прах. Даже възникналото през миналия век възможно международно регулиране на отношенията в един момент се оказа толкова слабо, че практически мина под контрола на една държава.

Разбира се, панацея няма. Но това не значи, че с болестите не си струва да се борим. Само на мъртвите не е необходимо да се борят с болестите.

Най-четени

Exit mobile version