СКАНДАЛ

Голямото прокурорско пране продължава: Продажния Сарафов смачка всички разклонения на Барселонагейт

  • Не е ясно какви са мотивите на корумпираните прокурори Светослав Милушев и Магдалена Николова да смачкат и това досъдебно производство
  • Предизборно и тихомълком, на 10-и май Софийска градска прокуратура (СГП) е прекратила отделеното от Барселонагейт досъдебно производство, нещо като “сателитно” дело без участието на Човека от Банкя. Така голямото прокурорско пране на Сарафов продължава “с 200” и през тази година.

Барселонагейт бе скрито в прокурорските папки поетапно. Първо се случи изваждането от делото на мутрата Борисов, който нямал нищо общо. Забележителният завой на родното обвинение дойде няколко месеца след като Борисов мина на косъм от арест за същото дело. Той беше любезно спасен от некоалиционните му партньори от ПП-ДБ, които помогнаха за смяната на разбунтувалия се Иван Гешев с лоялния Борислав Сарафов и се направиха на разсеяни за папките внесени от Гешев в парламента, с които се искаше имунитета на бившия премиер.

Изпирането на Борисов стана през октомври 2023 г. Но тогава делото не беше прекратено окончателно. По думите на самата прокуратура: “Преди прекратяването на наказателното производство, наблюдаващите прокурори са отделили материали в отделно разследване за четири престъпления, а именно – пране на пари относно увеличаване на капитала на испанско търговско дружество; пране на пари за преводи между физически лица с инициали Р.Р. и Б.Й; пране на пари за закупуване на недвижим имот в Република Турция и за неизгодна сделка по повод продажба на акции на търговско дружество.”

Да поясним – Б. Й. е Борислава Йовчева (Мис Бикини), а Р. Р. е Росен Русимов, ключов играч от кръга “Котараците”, който кръг се счита за особено близък до Бойко Борисов и чрез който последният има скрито акционерно участие в редица апетитни бизнеси. Справка – добре захлебващата бизнес империя на културиста Александър Сталийски. И не само. Именно за котарака Русимов се счита, че финансира луксозния живот на Йовчева в Италия и Турция след скоростното и изнасяне от Барселона – както и разноските за образованието на дъщерята на Йовчева и Борисов.

Отделно от Б. Й., в документите по делото, но без да е споменато от прокуратурата, протича и лицето Б. Я. – Бейзат Яхя, дългогодишен управител на ловното стопанство “Паламара” и личен преводач на Бойко Борисов при срещите му с Ердоган. Твърди се, че след “прогонването от рая” в Барселона, Йовчева и детето ѝ, за което има сведения, че е от Бойко Борисов, са се установили в Истанбул в имот, който е собственост на Яхя. Може би затова шефката на СГП Илиана Кирилова в едно от интервютата си заговори за “Истанбулгейт”.
Мотивите са тайна

На този етап не е ясно какви са мотивите на наблюдаващите прокурори Светослав Милушев и Магдалена Николова да смачкат и това досъдебно производство – реално последното, което има макар и непряка връзка с Борисов. Ясни са обаче някои други ключови неща. На първо място, Николова беше именно командированият прокурор (от СРП в СП), който през 2020 г. смачка проверката по записите ПКП, в които Борисов се заканваше да “изгори” някои хора и да “размаже физиономията” на други. Така че дамата има доказан опит в мачкането на дела – но явно не и в писането на обвинителни актове.

На второ място, в НПК и до ден-днешен съществува своеобразен вакуум, поради което няма кой да обжалва прекратяването на досъдебни производства, по които няма привлечени обвиняеми и няма пострадали физически или юридически лица. И прокуратурата се възползва от този вакуум винаги, когато може. Така беше при прекратяването на Барселонагейт преди 7 месеца, така е и сега. Т.е. няма никаква възможност за последващ съдебен контрол – дори и при немалкия шанс делото да се падне на някой бивш спец-съдия с магнитна карта от “SS Клуб”. Така че единствената оставаща възможност за рестартиране на наказателното производство е по усмотрение на Борислав Сарафов. Апелативната прокуратура дори не си струва да я коментираме, доколкото там вършеят като началници Емил Еврото (братът на вездесъщия Петьо) и Емилия Русинова – и двамата чести и документирани посетители в ресторант “Осемте Джуджета”.

И така стигаме пак до рубикона на родното правосъдие – който контролира главния прокурор, контролира и бъдещата съдба на прекратените дела срещу Борисов. А контрольорът е публично известен – Делян Славчев Пеевски. Така че Пеевски ще държи Борисов до изтичането на абсолютната давност по Барселонагейт – т.е. най-вероятно още поне 4-5 години. Докато от друга страна, много малко вероятно е Борисов да държи Пеевски с каквото и да било. Поне ние не се сещаме с какво. А с оглед перспективата Сарафов да продължи да изпълнява функциите на главен прокурор безсрочно, очертава се оставащото време до изтичането на абсолютната давност да изтече тихо и безметежно за Борисов. Стига да продължава да слушка Държавното Предприятие, разбира се.
И в НАП всичко е тайна

Понастоящем BIRD води дело срещу НАП, за да събори по съдебен ред техния абсурден отказ да предоставят информация за данъчните ревизии на Йовчева и други ключови участници в аферата Барселонагейт. Ревизии, които очевидно са приключили по “правилния” за Бойко, пардон за Борислава, начин. Който факт очевидно трябва да остане скрит, или поне да бъде максимално забавено осветяването му. В тази връзка няма как да не припомним, че Георги Йовчев – бащата на Борислава – плати над четвърт милион лева данъчни задължения към НАП, само и само да не влезе казусът в съдебна фаза. Откъде този скромен водопроводчик намери такава крупна сума накуп явно не е въпрос, който вълнува Румен Спецов и подопечните му служители. Много е възможно – макар да не можем да го докажем – и тези пари да са котарашки. Но едно поне е сигурно – не са от ремонт на мивки и тръби.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Най-четени

Exit mobile version