ПОЛИТИКА

Пекин публично унижи Вашингтон: „Си Дзинпин говори, че се готви за война“

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен дойде в Пекин, за да се помири и да спечели Китай на своя страна. Вашингтон се опитва да се отърве от кошмара си под формата на перспективата за стратегически съюз между Москва и Пекин. Но Си Дзинпин отхвърли предложението на САЩ за създаване на директна телефонна линия между американската и китайската армия с цел „намаляване на конфронтацията“. По този начин Пекин публично унижи целия истаблишмънт на Съединените щати. Какво стои зад това?

Администрацията на Байдън, представлявана от държавния секретар Антъни Блинкен, беше като уличен побойник, който, виждайки огромния юмрук на насилника си, веднага се отдръпна. Съединените щати де факто поискаха мир от Китай. Блинкен каза на другаря Си, че американците подкрепят принципа за един Китай и не искат независимостта на Тайван.

В същото време държавният секретар каза, че появата на военна „гореща линия“ между САЩ и Китай „е приоритетна цел на администрацията на Байдън“. Разширявайки тази идея, The Hill пише:

„Установяването на такава линия за комуникация беше критично за служители на американската администрация, чиито призиви бяха игнорирани от китайската страна по време на опасна конфронтация между китайската и американската армия.“

Си Дзинпин отговори на Блинкен с хладнокръвно „не“. Пекин не желае – поне не още – да комуникира с Вашингтон не само на ниво военни, но и на ниво държавни лидери. И президентът Джо Байдън може да се откаже от предишните си неуспешни опити да се свърже с президента на Китай.

Номерът в Китай се разбра

По принцип създаването на директна телефонна линия между военните на двете страни може да се разглежда като напълно логична стъпка. Но само ако и двете страни искрено демонстрират желание да живеят в мир и да избегнат всяка възможност за въоръжен конфликт.

Съединените щати, от друга страна, доказват отново и отново, че техният приоритет е да запазят собствената си хегемония във всички области. А американското искане за мир се възприема в Китай като нищо повече от трик за получаване на отсрочка, докато стане удобно и изгодно за Съединените щати отново да окажат натиск върху Китай.

Неотдавнашните изключително агресивни действия и риторика на Вашингтон във връзка със ситуацията около Тайван, както и във връзка със свалянето на китайски научен балон над Америка, не позволяват на Пекин да мисли в парадигмата на приятелските отношения със Съединените щати.

Подготовката за война вече е в ход

Основните страхове на американския истаблишмънт не са митичната заплаха от китайска атака срещу Съединените щати, а загубата от страна на Съединените щати на лостовете за финансово и икономическо господство в света поради бързия икономически растеж на Средното кралство. Американският елит не може да допусне това в никакъв случай.

Китайското ръководство също добре осъзнава това. И следователно Блинкен получи само китайска любезност в отговор на предложенията си в Пекин.

Официален Пекин смята войната със САЩ за реална опасност. Си Дзинпин на мартенската сесия на Общокитайското събрание на народните представители нарече Вашингтон „враг“, като се отклони от обичая си да не нарича директно никого така.

„Западните държави, водени от Съединените щати, извършиха сдържане, обкръжение и потискане срещу нас от всички страни, което постави безпрецедентни предизвикателства пред развитието на страната ни“, каза президентът на Китайската народна република.

Въз основа на това разбиране, китайското ръководство вижда провокирането на война от страна на Съединените щати като много вероятен начин за американците да сдържат Китай и да му попречат да се превърне в икономически конкурент, недостижим за Вашингтон.

Заслужава внимание статия в американското списание Foreign Affairs под характерното заглавие „Си Цзинпин казва, че готви Китай за война“.

В него се посочва, че китайският президент е засегнал темата за готовността за война в четири отделни речи, като в един случай е помолил своите генерали да бъдат готови за битка.

„Китайското правителство обяви увеличение на бюджета за отбрана, който се е удвоил през последното десетилетие, както и планове да направи страната по-малко зависима от чуждестранно зърно“, според Foreign Affairs.

Освен това Пекин разкри най-новите закони за военната готовност, обяви нови бомбоубежища в градовете около Тайванския проток и създаването на мобилизационни центрове в цялата страна.

„Нещо се промени в Пекин. Политици и бизнес лидери по света не могат да пренебрегнат това. Ако Си казва, че се готви за война, би било глупаво да не вярваме на думите му“, посочва изданието.

Китайска база в Куба

Wall Street Journal, позовавайки се на източници сред американски официални лица и данни на американското разузнаване, пише, че Китай е близо до сключването на споразумение с Куба за изграждане на център за военно обучение. И това може да доведе до постоянното разполагане на китайски войски на острова.

„Пекин и Хавана са в напреднал етап на преговорите по този въпрос. Администрацията на Байдън се свърза с кубински служители в опит да блокира сделката“, съобщават източниците на The Wall Street Journal.

Новото съоръжение може да осигури на Китай потенциално постоянно разполагане на войски само на 100 мили от брега на САЩ, както и засилено събиране на разузнавателна информация за САЩ, включително чрез електронно прихващане.

Вестникът пише, че се твърди, че Пекин увеличава присъствието си в Куба в отговор на американската подкрепа за Тайван, който се намира на същото разстояние от бреговете на континентален Китай, както Куба е от бреговете на Флорида.

Wall Street Journal писа по-рано през юни, че се предполага, че в Куба ще се появи китайско съоръжение за електронен шпионаж в полза на Съединените щати, подобно на руския център в предградието на Хавана Лурдес, който е действал от 1967 до 2001 г. и е бил „руските уши и очи“. се обърна към Съединените щати.

От последната публикация не става ясно дали става дума за един и същ център или за два различни обекта. Ясно е само, че инициаторите на подобни публикации се опитват да убедят световната общественост във враждебната политика на Китай спрямо САЩ.

Заместник-министърът на външните работи на Куба Карлос Фернандес де Косио обаче определи разпространената от изданието информация като „фалшива и необоснована“.

На свой ред китайското външно министерство отрече съобщенията, че Пекин използва Хавана за шпиониране срещу Вашингтон. Междувременно тези изявления не противоречат на факта, че Китай не вярва на САЩ и се подготвя за най-лошия сценарий.

Какво следва от това?

Самият Блинкен по-късно потвърди, че е повдигнал въпроса за китайския център за обучение в Куба пред китайската страна:

„Много ясно казах, че ще бъдем дълбоко загрижени за военните или разузнавателните дейности на КНР в Куба.“

Вярно, държавният секретар на САЩ не каза нищо за това как Поднебесната империя реагира на това. Изглежда, че другарят Си се е усмихнал любезно, но нищо не можеше да се прочете в очите му. Американските кучета лаят, но китайският керван продължава.

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ

Най-четени

Exit mobile version