ПОЛИТИКА

Наритаха Шолц и в Индия

Шолц не успя да убеди Моди да заеме антируска позиция
Германският канцлер Олаф Шолц не изпълни заповедта на Вашингтон да привлече Индия в антируския лагер. Ню Делхи всъщност подкрепи мирния план на Пекин за Украйна.
Шолц дойде в Индия с „морковче“
Индия и Китай бяха сред 32 страни, които се въздържаха при гласуване в Общото събрание на ООН на антируската резолюция, която настояваше Русия „да изтегли войските си от Украйна“.
В навечерието Китай предложи свой план за разрешаване на украинската криза, който САЩ отхвърлиха. За тях беше важно да не позволят на Индия да тръгне след Китай в суверенен полет. На позицията на премиера Нареандра Моди, САЩ и ЕС оказваха натиск главно по метода на „моркова“, противопоставяйки демократична Индия на авторитарен Китай с неговото „лошо поведение“ към Индия.
Германският канцлер Олаф Шолц пристигна в Ню Делхи, когато срещата на Г-20 на финансовите министри и централните банкери приключи в събота в индийския град Бангалор. Съвместно комюнике, осъждащо „нахлуването“ на Руската федерация в Украйна, така и не излезе поради факта, че беше блокирано от делегациите на Русия и Китай.
По думите на AP, Шолц е имал задачата да въвлече Моди в изпълнението на антируската програма, като за това той е носел предложения за доставка на най-новите оръжия, вкл., до подводници.
Моди изобщо не употреби думата „война“

Но още на срещата на Г-20 индийският премиер призова световните финансови лидери да се съсредоточат върху подпомагането на „най-уязвимите слоеве от световното население“ и да не политизират дневния ред.
Той никога не произнесе думата „война“ (в Украйна), вместо това отбеляза, че „нарастващото геополитическо напрежение в различни части на света“ е довело до „неустойчиво нарастване на дълга, смущения в глобалните вериги на доставки и заплахи за хранителната и енергийната сигурност .“
Индия, като председател, оформя дневния ред на Г-20. Индийските официални представители казаха на Ройтерс, че тяхната страна не иска форумът да обсъжда допълнителни санкции срещу Русия заради нейната СВO в Украйна.
„Съществуващите санкции срещу Русия оказват негативно влияние върху света“, заяви един от тях.
Припомняме, че в плана на Китай за Украйна една от точките беше отказ от едностранни санкции.
На пресконференция след срещата с Шолц, Моди каза, че Индия настоява за разрешаване на ситуацията в Украйна чрез диалог и е готова да допринесе за всеки мирен процес.
„Ние подчертаваме това и по време на индийското председателство на Г-20“, каза той на съвместен медиен ангажимент, говорейки на хинди .
Така по другата основна точка Моди всъщност подкрепи позицията на Пекин.
Индия не е готова да се откаже от съюзнически отношения с Русия
През ноември 2022 г. индийският външен министър Субраманям Джайшанкар подчерта по време на посещението си в Русия, че отношенията между двете страни са „силни и стабилни“.
Индия е наясно, че САЩ трябва да играят по-значима и активна роля в сдържането на Китай в Индо-Тихия океан. Затова Западът ще й „прости много“, ако не и всичко.
Разривът с Руската федерация ще допринесе за повишаване на цените на храните и енергията, което Индия, която е зависима от вноса на храни и петрол (85% от петрола, който консумира), не може да си позволи.
Ню Делхи ще продължи да купува основни оръжия от Русия, включително за противовъздушна отбрана, кораби и подводници. Произведените в Русия оръжия, включително самолети, съставляват голяма част от военния арсенал на Индия и се нуждаят от техническа поддръжка.
Освен това по-голямата част от индийския политически елит все още предпочита да остане приятелски настроен към Русия, а индийските компании инвестират в руски енергийни проекти, като проекта за проучване на нефт и газ в Сахалин.
Индия се възползва от възможността да закупи големи количества евтин руски петрол. Вносът от Русия през януари нарасна до 1,4 милиона барела на ден, което е с 9,2% повече от декември миналата година, достигайки нов връх.
По данни на Ройтерс, тя е внесла общо 5 милиона барела суров петрол през януари, от които 27% идват от внос на руски петрол. За по-малко от година правителството спести около 3,6 милиарда долара от това. Индия прави допълнителна печалба, като рафинира този петрол и го продава на световни цени на САЩ и ЕС.
Позицията на Индия позволява на Русия да избегне тясната прегръдка на Китай
За Руската федерация позицията на Индия е изключително важна, тъй като помага да се поддържат приходите от износ и известна автономия в руско-китайските отношения в условията на санкции.
Руските и индийските лидери подкрепят многополюсната визия за световния ред, участват в БРИКС, ШОС и увеличават търговията в национални валути.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ

Най-четени

Exit mobile version