ПАРИ

Емил Коларов : 30% от заведенията у нас продават бизнеса си

Между 20% и 30% от заведенията за хранене, баровете и клубовете постоянно се предлагат на пазара. Това каза, Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България. Близо една трета от служителите в ресторантьорския бранш също са се насочили към други браншове.

Социално-икономическата мярка 60/40 задължително трябва да бъде удължена във варианта 80/20, който бе приет специално за подпомагане на ресторантьорския бранш, смята Коларов.

Днес този въпрос ще се обсъжда на Тристранната среща между бизнеса, синдикатите и държавата.

Коларов каза още, че изплащането от държавата на компенсациите в размер 75% от трудовите възнаграждения на работещите в бранша са се забавили много. Плащанията за ноември и декември са получени едва през февруари.

Той направи уточнението, че компенсациите подпомагат служителите, но не и собствениците на заведенията, повечето от които работят в момента на загуба. Заради ограниченията, наложени от здравните власти, отворените заведения работят на 50% капацитет с ограничено работно време при запазване всички разходи на 100%.

Изкуствено наложеното ограничение на клиентелата и изискването за отстояние между местата намалява приходите и за много заведения е по-изгодно да не работят въобще, но те го правят, защото искат да работят, допълва още Емил Коларов.

Най-четени

Exit mobile version