ПАРИ

Чехия отказа Еврото и натрупа $50 млрд. резерви, Естония прие Еврото и вече има $100 млрд. дълг… Само за 6 години го натрупа…

Тъй като Еврозоната се опитва да захапе поредната си жертва, в наше лице, ред международни икономисти изказаха мнения, неотразени от официозните медии.

Според американския професор Питър Ханкинс, Еврозоната е нищо повече от система за изсмукване на ресурсите на бедните в полза на богатите.

„Вижте сравнението на 2 държави, които бяха на едно ниво само преди 6 години – Чехия и Естория. Чехия отказа да приема Еврото, и в момента има 50 милиарда долара валутен резерв. Той се ползва за гарантиране стабилността на кроната. Естония няма нито 1 долар валутен резерв, защото е приела Еврото и стабилността му се гарантира от ЕЦБ. Но за тези 6 години, откакто го е приела, тя е натрупала 100 милиарда долара нови дългове. В началото нямаше никакъв дълг.“ – каза професорът.

Преди време бащата на валутния борд Стив Ханке призова да не приемаме Еврото, защото единственият му смисъл, е ЕЦБ да прибере 20 милиарда евро валутен резерв, който имаме, и с тях да плаща дълговете на Гърция и Италия.

Наскоро чешкият премиер обяви, че собствената валута е по-изгодна от Еврото.

Естония прие общата валута, основно по политически причини. Тя се страхува от руска агресия, и се опитва да е максимално обвързана с НАТО и ЕС, надявайки се на военна закрила.

Дали при агресия ще има закрила, не е ясно, но очевидно вече мрежата от заеми като средство за контрол е обвила държавата.

Най-четени

Exit mobile version