ПАРИ

Председателят на Фед поиска Facebook да спре проекта Libra засега

Джером Пауъл настоява за задълбочен регулаторен преглед на цифровата валута и отражението ѝ върху обществото и финансовата система
Председателят на Федералния резерв (Фед) Джером Пауъл заяви в сряда, че планът на Facebook за дигитална валута Libra „не може да върви напред“, докато не бъдат отразени сериозните опасения, които пораждат както проектът, така и цената на bitcoin, пише Reuters. Коментарът на най-силния финансов регулатор в САЩ подчертава нарастващите пречки пред идеята на социалната мрежа. Проектът на компанията предизвика зорки погледи и анализи на политици в световен мащаб.
„Libra повдига много сериозни опасения относно неприкосновеността на личния живот, прането на пари, защитата на потребителите и финансовата стабилност“, каза Пауъл по време на изслушване пред Комисията по финансови услуги на САЩ. „Не мисля, че проектът може да продължи напред, без да се обърне внимание на тези опасения“, добави по-късно той.
Пауъл е категоричен, че регулаторните изследвания трябва да бъдат „търпеливи и внимателни“. Той изтъкна, че съществуващите правила не отговарят на новопоявилите се цифрови валути. „Това е нещо, което не се вписва лесно в нашата регулаторна схема“, казва председателят на Фед и добавя, че има потенциала да се разгърне неговият мащаб.
„Нуждае се от внимателен поглед и силно вярвам, че всички ние трябва да отделим време за това“, коментира Пауъл.
От Facebook уверяват, че са съгласни с мнението на председателя на Фед за необходимостта от обществено обсъждане. Затова и обявяването на Libra е било направено толкова рано – много преди дебюта на валутата, за да се провокират конструктивен диалог и обратна връзка.

Най-четени

Exit mobile version