ПАРИ

Някакъв европейски дебил каза, че не знаел как изглеждат рублите?

Защо са ни вашите хартийки?

Европа ще затвори много от своите производствени мощности, ще има безработица, инфлация и хаос.

В тази война няма победители, а само страдащи.

Някакъв европейски дебил каза, че не знаел как изглеждат рублите и няма да плаща руския газ с рубли (!)
Аз съм дърводелец, но нека обясня на западния умнокрасивитет нещо за газа и парите.

Икономиката е пряко зависима от стоките за широко потребление и производство (commodities) и техния обмен чрез финансови бонове (пари).
Парите сами по себе си за еквивалент на стока. Пример: $5=1 хамбургер, $2000=1000м3 газ.
Когато Русия продава своя газ, тя го измерва не с хартийките, които получава под формата на долари или евро, а по техния стоков еквивалент.
След като „демократичните“ страни наложиха пълни санкции на Русия, нейните нужди от „еквивалентните хартийки“ на тези държави са равни на 0 (нула).
Освен това, дори да решат, че биха могли да ги ползват на други пазари, Русия вече не вярва, че еквивалентната стойност на тези хартийки ще остане същата в следващите месеци. И тя не иска да рискува, след няколко месеца 1000м3 газ да са равни на 200 хамбургера вместо на 400 на която цена са подписани договорите.

В същото време Русия има контрол над своята рубла, която е решила да върже към газа (както САЩ вързаха техния US$ към петрола) и може да гарантира тези 400 хамбургера за по-дълго от няколко месеца.

Ако умниците вече са разбрали горния пример, ще са наясно, че хартийките с които може да си купите парфюм, автомобил или олио не са от особено значение в една икономика, ако не са еквивалентно вързани към стоките, които се ползват за производството на парфюмите, автомобилите и олиото.

Тези стоки са газ, петрол, зърно, торове, метали и полезни руди. Точно от тези стоки Русия печели и от тях зависят икономиките на всички държави, и в нашия случай Европа.

Искането на Русия да се плаща в рубли е като да поиска да ѝ се плаща газа с автомобили и парфюми.
„Не може, казва демократични свят, защото тези стоки са в списъка на санкциите. Ще ви платим с долари и евро.“
„А ще можем ли с долари и евро да си купим от вас автомобили и парфюми“ – питат риснаците.
„Не. Нали ви казахме, че тези стоки с в списъка на санкциите.“
„Тогава защо са ни вашите хартийки?“ – чудят се руснаците.
„Защото нямаме рубли, и даже не знаем как изглеждат.“ – е умния отговор на демократите.

Ако европейските лидери не се запознаят с рублата и не започнат да се разплащат с нея, когато Русия поиска това, народите на Европа ще започнат да студуват, да гладуват и да обикалят пеша празните магазини.
Всякакви успокоителни планове, които елитът ви дава са ДОЛНОПРОБНИ ЛЪЖИ. Не вярвайте, че можем да минем без руския газ, без руския петрол, без руските зърно, торове и метали.

Да, може би бихме могли да си набавим тези стоки от други места, макар и на по-високи цени. Въпросът обаче не стои в цената на тези стоки за производство (commodities), които ще си набавим от друго място, а във възможността да си набавяме достатъчно (колкото и скъпо да е) от тези стоки. Европа ще затвори много от своите производствени мощности, ще има безработица, инфлация и хаос.

Ние сме в икономическа война и онова, което не ви казва елитът е, че в тази война ще страдат и умират обикновените хора, а не елита на държавата. Последствията от тази война ще бъдат понесени от нас, обикновените хора.

И както всички сме против войната и излизаме на протести срещу нея, така всички трябва да сме против икономическата война и по всякакъв възможен начин да протестираме срещу нея. Ние и нашите деца, внуци и пра-внуци ще страдаме от тази война.

И ако казваме, че Русия е агресорът във войната срещу Украйна, трябва ясно да кажем, че САЩ, Европа и останалия „демократичен свят“ са агресорите в тази икономическа война.

Кажете НЕ! на тази война.
Тя не се води за добруването на Европа, САЩ и останалия свят, а за да страда Русия и нейния народ.
Това, което нашия елит не ви казва е, че ние ще трябва да стоим безработни и гладни на студено, за да изтощим незнайно как руската икономика.
(„незнайно как“, защото Русия има всичко, което ѝ е необходимо за да е на топло и да не гладува)
В тази война няма победители, а само страдащи.
Кажете НЕ! на икономическата война.

Най-четени

Exit mobile version