ПАРИ

Директорът на ”Булгаргаз”: Нямаме тръба за азерския газ, никой не е искал оставката ми

”Никой не е искал оставката ми”, заяви пред бТВ изпълнителният директор на ”Булгаргаз” Николай Павлов. ”Съгласно договора азерите са длъжни да доставят газ до Гърция. Ние нямаме тръба, разбирате ли, нямаме тръба, с която да си доставим азерски газ. Ние ползваме това, което ни дават. Азерите ни дават в момента, максимално възможните за тях количества”, посочи той.

„През последните два дни чухме доста версии, а истината е следната. „Булгаргаз“ предлага цени за утвърждаване от КЕВР на 1 число. На 1 ноември внесохме заявление, отчитащо спотовите пазари за 119 лв. и 17 ст. Междувременно „Газпром“ ни съобщи, че можем да ползваме едни количества и ние съобщихме на КЕВР. В случая регулатора реши тези количества да се включат в ценообразуването и на регулирания пазар цената да е 93 лв. На регулирания пазар останаха само три групи“, обясни той.

„Разбирам недоволството на бизнеса. Спрямо предходния месец има увеличение. Има 33% увеличение на европейския пазар“, каза още той. По думите му, недоволството на бизнеса се опитва да изземе финансовия резултат на „Булгаргаз“.

„Въпросът е как,кога и колко ще разпредели и утвърди цената на природния газ“, заяви Павлов.

„Ние водихме преговори с „Газпром“, за да ги убедим, че не можем да изпълним договорите за доставки заради пандемията. От друга страна нашите клиенти си защитиха интересите. Тази година поради развитието на пазарите ние настоявахме пред „Газпром“ да получим нови количества на ниска цена и успяхме. Докладвахме ги на КЕВР“, каза още той.

Най-четени

Exit mobile version