ФОКУС

Защо се проваля Империята на лъжите?

Вероятно в “Ню Йорк Таймс” имат гнездо лица, усъвършенстващи жанра на медийния донос на непоносими неморални типове или организации, които се противопоставят на демократичната религия. В случая говорим за екологичната.

Поредният публицист, който ни показва класиката на жанра, пише сухо, без емоции, сдържа благородното си възмущение с всички сили – само факти!

За какво пише: за организация, базирана в главния републикански щат на Съединените щати, наречена “Тексаска фондация за публична политика”, която, представете си, защитава петрола. Също газа и въглищата. Изобщо нещо, което не би трябвало да има място в човешкото общество, ако иска с надежда да спаси планетата от ужасните катаклизми.

Списъкът на тексаските престъпления е впечатляващ. Те искат да забавят движението на Америка към възобновяема и чиста енергия. Те искат всички тези корпорации, добиващи нефт, газ и въглища, да продължат да съществуват и да печелят. Те вредят в световен мащаб, като твърдят навсякъде, че просперитетът на САЩ се основава на тези източници на енергия и че другите народи имат право да се надяват на същото.

По-нататък в медийното изобличение се очертава картина на функционирането на едно ужасно чудовище, чиито пипала са навсякъде. Гигантът от Тексас е помогнал за изготвянето на щатски закон, изискващ от правителството да спре да си има работа с банки или компании, които изтеглят вложенията си от петролните и газови бизнеси. Законът беше приет и точно същите – чрез усилията на същата организация – започнаха да действат в Западна Вирджиния, Кентъки, Тенеси и Оклахома.

Освен това, по време на републиканското президентство, хората от Тексаската фондация работеха в цялата администрация и прокарваха своя дневен ред. Е, ясно е, че този октопод се финансира от всички известни заподозрени, предимно от същите добиващи нефт, газ и въглища.

Защо казваме, че имат гнездо там, в редакцията на “Ню Йорк Таймс”: защото съвсем наскоро обсъждахме точно същата статия от същото място, но тя беше за хора, които имат дързостта да защитават месото, а не петрола или газа. Въпреки че всеки свестен човек знае, че говедата също влияят зле на благосъстоянието на планетата. Дори беше логично да погледнем: авторът не е ли един и същ? Но не, те са различни. Въпреки че и в двата случая наблюдаваме един и същ изобличителен стил на публикация. И този стил е това, което ни интересува. Именно той – а не съдбата на американския петрол, въглища или газ.

Тук има нещо много типично, тези технологии за създаване на голяма лъжа – не непременно за петрола и другото свързано със „зеления преход“ – за цялата планета. Техниките за промиване на мозъци са едни и същи по всеки въпрос, от „джендъра“ (тоест ЛГБТ) до всичко останало. И тъй като те не признават граници, е много полезно, след като сме видели поредния случай на използване на такива технологии вече на нашата условна територия, да знаем със сигурност, че всички имаме работа с една и съща измет и че обектът на тяхната пропаганда е фалшив от край до край.

И така, нека разгледаме ключовите моменти в статиите, било за месото, било за петрола. Например изявленията на ръководителя на същата тексаска организация „противоречат на общия научен консенсус“, че изгарянето на тези видове гориво прави климата „по-екстремен“ и ще доведе до все по-катастрофални последици. И статията говори за това като че ли небрежно и между другото, тъй като няма какво да се обсъжда – и така всичко е ясно.

Да, няма универсален научен консенсус. Пред нас е типичен трик на тези хора – да изложат луда теория, която е финансово изгодна за някаква група корпорации, и веднага да започнат да говорят, че зад тази теория не стои просто наука, а железен консенсус като такъв. За такива цели те обикновено създават своя собствена, сектантска наука, без която един достоен човек днес няма да може без притеснение да се нарече еколог. И след това обявяват, че има тотален консенсус от страна на тези фалшификатори и то завинаги. Но всъщност те седят и се страхуват и затова се правят на печелившото мнозинство.

Като цяло, типичен признак на една от тези кампании е, когато е неприемливо да се спори с нейните теоретици. И тъй като има колкото искате спорещи и дори с факти в ръка, е много важно да представите всички несъгласни като корумпирани и безпринципни боклуци. И ето ви – Дейвид Майкълс, епидемиолог от Школата по обществено здравеопазване „Джордж Вашингтон“, който казва в статията: Тексасците са наети от съответните индустрии, като например с тютюна или опиоидите, и тяхната задача е да прокарват интересите на своите спонсори, които противоречат на общественото здраве.

Е, когато епидемиолозите се устремят със своето „спасяване на милиони животи“, не очаквайте пощада. Но нека дешифрираме какво има предвид. Тоест всеки, който „защитава петрола“ (или месото, или много повече) е човек, който казва не това, което мисли и знае, а това, за което му се плаща. И такъв човек тайно разбира добре, че фактите са срещу него, така че той е ужасно притеснен от това.

И ако е така, тогава основният инструмент, основната технология на такива кампании е да се засрамят противниците. И тук в статията отново, сякаш мимоходом, проблясва, че тези тексасци дори не се „извиняват за дейността си“.

Между другото, с инструмента, наречен „срам“, цялата тази шайка се провали ужасно в Русия – говорим за изтеглянето на някои корпорации и други марки от руския пазар. Въпросът беше, че трябваше да се срамуваме, но фактът, че хората тук изпитват от презрение до леко раздразнение, не беше очакван. Друго нещо е, че изтеглилите се бизнеси се страхуваха, че в противен случай отново ще бъдат засрамени у дома от същите лица.

Още една технология се забелязва в статията. Факт е, че всички тези безброй кампании по никакъв начин не се ограничават до границите на Съединените щати или техните съюзнически държави. Веднага преминават на международно ниво и поставят задачата да създадат всевъзможни обвързващи международни конвенции, с моралното и физическо извиване на ръцете на всички на планетата. А публикацията за петрола, газа и въглищата е придружена с линк към други изобличения на същия вестник, включително това: „въпреки научния консенсус“ (отново консенсус!), че светът трябва да се откаже от тези видове гориво, „Саудитска Арабия провежда лобистки, изследователски, финансови и дипломатически кампании, за да запази петрола в центъра на световната икономика.“

Като цяло поздрави на тексаските рейнджъри от саудитските шейхове. Нека и двете групи се приготвят за нападение на екоактивисти, които цапат картини и фасади на театри с кетчуп. Това също е една от същите технологии на „империята на лъжите“: благороден бунт на защитниците на планетата, доведени до отчаяние.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ

Най-четени

Exit mobile version