ФОКУС

„Д-р Дуум“ очаква „дълга и грозна“ рецесия

„Д-р Дуум“, както е известен американският икономист Нуриел Рубини, очаква „дълга и грозна“ рецесия в САЩ и в световен мащаб. Според него тя ще настъпи в края на 2022 г. и може да продължи през цялата 2023 г.

Дори при обикновена рецесия, S&P 500 може да падне с 30%“, каза Рубини, председател и главен изпълнителен директор на Roubini Macro Associates, цитиран от Bloomberg.

При „истинско твърдо приземяване“, което той очаква, може да падне с 40%.
Рубини, чиято проницателност относно спукването на жилищния балон от 2007 до 2008 г. му спечели прозвището „Доктор Дуум“, сега казва, че тези, които очакват плитка рецесия в САЩ, трябва да се вгледат в големите съотношения на дълга на корпорациите и правителствата.

Тъй като лихвите се покачват и разходите за обслужване на заемите се увеличават, „много зомбирани институции, зомбирани домакинства, корпорации, банки, банки в сянка и зомбирани държави ще умрат“, каза той. „Така че ще видим кой плува гол.“

Рубини, който предупреди, че нивата на глобалния дълг ще обезценят акциите, каза, че постигането на инфлация от 2% без твърдо приземяване ще бъде „мисия невъзможна“ за Федералния резерв. Той очаква увеличение на лихвения процент със 75 базисни пункта на днешната среща на Управителния съвет и 50 базисни пункта през ноември и декември. Това би пратило лихвените проценти до края на годината между 4 и 4.25%.
Въпреки това постоянната инфлация, особено в заплатите и сектора на услугите, ще означава, че Фед „вероятно няма да има друг избор“, освен да повиши лихвите още – до 5%, каза той. Освен това шокове в предлагането, идващи от пандемията, конфликта между Русия и Украйна и политиката на Китай за нулева толерантност към COVID-19, ще доведат до по-високи разходи и по-нисък икономически растеж. Това ще затрудни настоящата цел на Фед за „рецесия на растежа“ – продължителен период на нисък икономически растеж и нарастваща безработица.
Дори ако светът е в рецесия, Рубини не очаква мерки за фискални стимули, тъй като правителствата с твърде много дългове „изчерпват фискалните си куршуми“.

Високата инфлация също би означавала, че „ако се предприемат фискални стимули, ще прегрее съвкупното търсене“.

В резултат на това Рубини вижда стагфлация, като през 70-те години на миналия век, и огромен дълг, като при световната финансова криза.

Това няма да бъде кратка и плитка рецесия, тя ще бъде тежка, дълга и грозна“, каза той.

Рубини очаква рецесията в САЩ и по света да продължи през цялата 2023 г., в зависимост от това колко тежки ще бъдат шоковете в предлагането и финансовите затруднения. По време на кризата от 2008 г. най-тежко пострадаха домакинствата и банките. Този път той каза, че корпорациите и сенчестите банки, като хедж фондове, частни капиталови и кредитни фондове, „ще се сринат“.
В новата книга на Рубини, със заглавие „Мегазаплахи“, той идентифицира 11 средносрочни отрицателни шока в предлагането, които намаляват потенциалния растеж чрез увеличаване на производствените разходи. Те включват деглобализация и протекционизъм, преместване на производството от Китай и Азия в Европа и САЩ, застаряване на населението в развитите икономики и нововъзникващите пазари, миграционни ограничения, отделяне на връзката между САЩ и Китай, глобално изменение на климата и повтарящи се пандемии.

Въпрос на време е да се сблъскаме със следващата неприятна пандемия“, каза той.

Неговият съвет към инвеститорите: „Трябва да сте внимателни по отношение на акциите и да имате повече пари.“

Въпреки че паричните средства са ерозирани от инфлацията, тяхната номинална стойност остава нула, „докато акциите и другите активи могат да паднат с 10%, 20%, 30%“. При фиксиран доход той препоръчва да се стои далеч от облигации с дълга продължителност и да се добави защита срещу инфлацията с краткосрочни облигации или облигации с инфлационен индекс като TIPS.

Най-четени

Exit mobile version