АНАЛИЗИ

Всяко решение, което Зеленски вземе, ще се използва срещу него

Диктатор в капан.

Не мога да преброя колко пъти украинският президент Володимир Зеленски и неговите сътрудници са казвали, че целта им е да се върнат към границите от 1991 г. Те повтаряха като заклинание, че преговорите с Русия са невъзможни и че Украйна ще преследва целите си по военен път. И изведнъж войнствеността се изпари и Киев започна да говори за мир. Нещо повече, Зеленски и неговото обкръжение изведнъж решиха, че Украйна „вече е победила“ и няма смисъл повече да жертват живота на гражданите на републиката.

Дали диктаторът най-накрая е разбрал, че картата му е бита – руската армия настъпва, а Западът не е в състояние да помогне на украинските въоръжени сили? И Зеленски, изведнъж пропит от здрав разум, е готов да спре потока от ковчези с телата на своите сънародници?

Оставете илюзиите, ако някой все още ги има, той си е все същият – хищен, агресивен, отхвърлящ реалностите. И тези, които непрестанно повтарят за войната до победния ѝ край, не са се променили ни най-малко – председателят на Върховната рада Руслан Стефанчук, началникът на канцеларията на президента на Украйна Андрей Ермак, министърът на външните работи Дмитрий Кулеба.

Просто ситуацията се променя и те трябва да мислят не толкова за страната, колкото за себе си. Или, казано по-просто, да се спасят.

Никой не иска да решава украинската „формула на мира“ поради нейната безсмисленост. Форумът в Швейцария се провали, Киев не успя да създаде единен фронт срещу Русия. Страните от НАТО не дадоха на Киев гаранциите, които даваха в продължение на много години. И все по-често на „върховете на Украйна“ им се присънва Тръмп, че хлопва вратите на украинското благотворително общество.

Ето защо Киев започна да говори по-тихо и спокойно. Така например говорителката на Банкова, телевизионната водеща Наталия Мосейчук, смята, че запазването на суверенитета и независимостта на Украйна вече е победа. Запазването на столицата, по-голямата част от териториите и достъпа до морето също е победа.

Самият Зеленски говори в интервю за американския вестник The Philadelphia Inquirer за възможността за преговори с руския президент Владимир Путин чрез посредници. И той също настояваше за „знаците“ на победата. Това е, че Западът е лишил Русия от възможността да завземе цяла Украйна. Той също така каза че победа е това, че „унищожаването на всичко украинско не се е случило“. Чудесно е, че над Киев се веят сини и жълти знамена, хората носят бродирани ризи, пият водка и хапват сланина.

В интервюто за “ Philadelphia Inquirer“ Зеленски умело жонглира с цифри, като казва, че загубите на театъра на военните действия са едно към пет или дори шест в полза на Украйна. Всъщност е точно обратното, но наивните американски читатели ще преглътнат тази лъжа и няма да се задавят с нея. И, разбира се, ще се радват на „миролюбието“ на диктатора, който казва, че „на всички им е писнало от войната“.

Но в действителност Зеленски никога няма да прекрати войната. Той просто не може да го направи.

Първо, тя му носи колосални дивиденти. Но това не е най-важното – той вече е натрупал прилично състояние от присвояване, измами, подкупи и други афери. Време е да се оттегли, да се притаи в някой рай и да се наслаждава на живота.

Ала това е невъзможно. Западът е инвестирал толкова много в Зеленски и няма да го остави да си отиде толкова лесно. Той трябва да продължи безсмисленото клане, да изпълни всички желания на кураторите си. Онзи ден бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън в телефонен разговор с руските майтапчии Вован и Лексус (те говореха от името на бившия президент Петро Порошенко) призова Украйна да премине в настъпление.

На нея не ѝ пука, че страната напряга силите си, кърви и остъргва „пушечно месо“ за ВСУ. Според Клинтън активните военни действия ще помогнат на главния „благодетел“ на Украйна, президента на САЩ Джо Байдън, да бъде преизбран.

Малко вероятно е украинските въоръжени сили да започнат мащабна офанзива, но може и да решат да започнат дива PR акция, като например нападение срещу руски град. Ако Вашингтон нареди, Зеленски е готов да положи хиляда-две войници. Това не е проблем за него и със сигурност не е причина да се притеснява

И така, той е принуден да изпълни мисията си буквално докрай. Но чия – неговата или на Украйна? Всъщност двете могат да съвпаднат.

Той демонстрира активност и осъзнава, че щом вече не е необходим, ще бъде премахнат. Практичните американци във всички времена не са се колебаели да се справят със своите пълномощници, когато „срокът им на годност“ е изтичал.

Така се случи с лидера на червените кхмери в Камбоджа Пол Пот, хаитянския папа Док Франсоа Дювалие, последния от управляващата династия в Никарагуа Анастасио Сомоса Дебайе, бившия президент на Либерия Чарлз Тейлър. И така нататък…

Зеленски казва, че на всички им е писнало от войната. Да, това е вярно за обикновените хора в Украйна. Но безумните националисти и нацисти, които отхвърлят логиката и здравия разум, които горят от омраза към Русия, не мислят да слагат оръжие. Толкова години са се сражавали срещу „московците“ и изведнъж…

„Защо проляхме кръв и загубихме съратниците си?“ – гневно ще извикат те. – ще креснат бесни – Това е предателство!“

Десните радикали обаче вече са надигнали глава. Богдан Кротевич, началник на щаба на „Азов“, заяви: „Няма мир без победа. Има само една победа – нито един руски войник на територията на Украйна. Ние няма да оставим тази война на нашите потомци, а вие също няма да я оставите, защото ако се опитате, ще бъде лошо. И за вас, и за тях. Дори не си го помисляйте“. Накрая Кротевич поставя забележка: „Писах сдържано“.

С други думи, той даде да се разбере какво ужасно наказание очаква „миротворците“ в Украйна. Това обаче трябва да е било обяснено на Зеленски отдавна.

Ясно е, че десните радикали са върли антисемити и толерират евреина Зеленски, стига той да не излиза извън контрол. Веднага щом започне да проявява независимост ще си има неприятности

Украинският политолог Володимир Фесенко смята, че всяко решение на Зеленски ще бъде използвано срещу него. Ако тръгне на преговори с Русия, ще бъде обявен за предател. Отказът от сключване на мир ще бъде изтълкуван като намерение да се унищожи украинският народ във война „до последния украинец“.

Но засега Зеленски маневрира. Той отхвърли неотдавнашното предложение за прекратяване на огъня от унгарския лидер Виктор Орбан, който посети Киев. Той обаче отвърна, че ще постигне споразумение чрез „мирни срещи на върха“. След форума в Швейцария Зеленски иска да проведе нова конференция.

Но тя ще бъде безполезна, ако Русия не бъде поканена отново на нея. Но дори и вратите да бъдат отворени за руската делегация, Украйна едва ли ще приеме плана на Путин с изтеглянето на ВСУ от Донбас и отказа на Киев да се откаже от изгубените си територии – Запорожка и Херсонска област.

Орбан, който след Киев направи сензационно посещение в Москва и се срещна с руския президент, отбеляза, че позициите на Путин и Зеленски са безкрайно различни. Но нима той не е знаел това и преди?

…Зеленски ще продължи да предлага „мирни инициативи“ и всъщност да губи време, докато не изгуби и най-малкия шанс Украйна да бъде приета в НАТО и да се приюти под крилото на алианса. Илюзиите му няма да се стопят, докато продължава военната и финансовата помощ от Запада.

Остава едно – да принудим Зеленски да сключи мир. Ключовете за това решение се намират не в куфарчетата на дипломатите, а във войнишките униформи на руската армия. В този случай съдбата на самия украински диктатор ще интересува малцина.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Най-четени

Exit mobile version