АКТУАЛНО

„Вашингтон поуст“: Тръмп искаше да се види с Путин, но срещата му беше провалена след таен заговор в САЩ

Американският президент Доналд Тръмп е искал да се срещне с руския си колега Владимир Путин, но неговият екип е провалил умишлено разговорите, съобщава „Вашингтон поуст“. Информацията на американското издание е от човек в администрацията в Белия дом, който е участвал в тайния заговор.

Тръмп прояви интерес да се види с руския си колега през март, след като имаше послание и от Кремъл за евентуални разговори. През ноември 2017 г. Тръмп е поискал от своите асистенти да организират всичко, след като двамата президенти разговаряха в рамките на срещата на върха на АПЕС във Виетнам. „След тази среща президентът каза, че би искал да покани Путин в Белия дом. Ние пренебрегнахме това „, твърди източникът на „Вашингтон поуст.

Планът на Тръмп противоречи на интересите на старши асистентите в Съвета за национална сигурност. „Те решиха: нека да изчакаме и да видим, дали президентът отново ще повдигне този въпрос“, казва още анонимният служител в Белия дом.

Припомняме, че на 14-и юни, по време на срещата на върха на „Групата на седемте“ Тръмп заяви, че Крим принадлежи на Русия. Тогава американският президент обясни необходимостта Русия да присъства на срещата на лидерите на Г7. Според него, голяма част от дебата в Канада е посветена на Москва, така че би било по-добре да се върне към формата.

Първите разговори между двамата президенти се състояха на 7-и юли 2017 г. по време на срещата на върха на Г-20. В крайна сметка, от Белия дом заявиха, че е възможно оглаганата среща да се проведе през лятото. От Кремъл констатираха, че тя ще се състои, когато от Вашингтон са готови.

Най-четени

Exit mobile version