Connect with us

АНАЛИЗИ

Радикализацията в германското общество

Германският политолог Алесандър Рар посочи радикализацията в германското общество след нападението срещу Вагенкнехт

На Запад напоследък зачестиха атаките срещу политици. Сара Вагенкнехт стана поредната жертва. Такива случаи показват радикализация на обществото, каза политологът Александър Рар. По-рано лидерът на германската партия Вагенкнехт беше залята с боя на предизборен митинг.

„Нападенията срещу политици в Германия, както и на Запад като цяло, се случват доста често. Сара Вагенкнехт стана поредната жертва на нападение, което, за щастие, се оказа нефатално“, каза германският политолог Александър Рар.

Според него атаката срещу германския политик не може да се сравни с опита за убийство на Доналд Тръмп или Робърт Фицо. „Боята беше хвърлена върху Вагенкнехт от неизвестен 50-годишен германец, който очевидно симпатизира на Украйна. Мъжът ще бъде съден за хулиганство, ще получи глоба”, отбеляза събеседникът.

Шансовете на Вагенкнехт да спечели предстоящите избори ще се увеличат след инцидента, смята политологът. „В Германия, както и в цяла Европа, има радикализация на обществото. Мисля, че ситуацията ще се влошава“, прогнозира Рар. Той посочи ролята на западните либерални медии.

„Атаките срещу политици от Зелените или ГСДП се описват с възмущение в местната преса. Материалите съдържат искания за сурово наказване на нападателите. Но в случая с Вагенкнехт германските медии са по-малко охотни да отразят инцидента, като по този начин се опитват да не ѝ правят реклама“, заключи Рар.

По-рано известната германска политичка Сара Вагенкнехт беше залята с боя по време на предизборния си митинг в Ерфурт. В края на нейната 40-минутна реч мъж се качи на сцената и хвърли боя в лицето на Вагенкнехт. Полицаите бързо повалиха нападателя на земята и го отведоха с белезници.

Представителят на Съюза на Сара Вагенкнехт (ССВ) Щефен Куазебарт каза, че тя не е пострадала. Според него нападението е „свързано по някакъв начин с Украйна“, а нападателят е крещял нещо или на украински, или на руски.

Преди това Вагенкнехт пое отговорност за съкращаването на военната помощ за Украйна. Тя отбеляза, че въпреки че нейната партия не е на власт в Германия, тя все пак може да влияе върху вземането на решения в Бундестага.

Ерфурт е столицата на федерална провинция Тюрингия, в която в неделя ще се проведат избори за регионален парламент. ССВ се нарежда на трето място в анкетите с приблизително 18% подкрепа.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes